Kadında Kalıcı Doğum Kontrol Yöntemi

Kadında Kalıcı Doğum Kontrol Yöntemi

Kalıcı doğum kontrolü nedir?

Kalıcı doğum kontrolü, geri dönüşümsüz olarak gebeliğin önlenmesidir.  Kadın için bu yöntem, ‘tüplerin bağlanması’ olarak bilinir. Tıbbi adı ise ‘tüp ligasyonu’ veya ‘sterilizasyon’dur. Yumurtlama sonrası tüplerin(fallop tüpleri) uçları (fimbriya) tarafından yakalanan yumurta (ovum) tüp boyunca yol alırken sperm ile karşılaşırsa döllenme (fertilizasyon) olur. Tüplerin bağlanması ile bu yol mekanik ve kalıcı olarak engellenmiş olur

Tüplerin bağlanması nasıl uygulanır?

Tüplerin bağlanması cerrahi olarak hastanede uygulanır. Doğum sonrası da uygulanabilir. İlerde çocuk istemediğinizden emin olmanız gerekir bu yöntemi seçerken. Uygulama zamanına göre iki yöntem söz konusudur:

  1. Laparoskopi – Doğum sonrası dönemde uygulanmaz. Genel anestezi ile göbek deliğinden ince bir kamera ile batın içi gözlemlenerek ve karın ön duvarına yapılan küçük kesilerden de aletler yerleştirilerek yapılır. Tüplere halka veya klipsler konabilir, yakılabilir veya kesilebil Ertesi gün taburcu olabilirsiniz.
  2. Doğum sonrası yöntem – Vajinal doğum yaptıysanız ertesi gün batın göbek altından ufak bir kesi ile açılarak tüpler bağlanır. Sezaryan olan hastalarda sezaryan sırasında uygulanır. Hastanede kalış süresi tüp ligasyonuna bağlı olarak uzamaz.

Tüplerin bağlanması ne kadar etkindir?

Çok etkin olan, geri dönüşümsüz kabul edilen tüp ligasyonu sonrası gebe kalma oranı %1’den azdır. Olan gebelikler ameliyat sonrası ilk bir yıl içinde görülür.

Tüpleri bağlatmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

En temel avantajı kalıcı olması ve daha başka bir doğum kontrol yöntem gereği kalmamasıdır. Dezavantajı ise sonradan pişmanlık duymaktır. Ayrıca, işlem sonrası gebe kalırsa dış gebelik riski yüksektir.

Sonradan gebe kalmak istersem ne yapmalıyım?

Tüplerin bağlatılmasından sonra tekrar geri açılması için ameliyat mümkündür. Ancak başarı oranı yüksek değildir. En sık istek nedeni boşanma ve tekrar evlenmedir. Diğer pişmanlık nedenleri ise tüplerin bağlanması kararını:

  • İlişkilerinde sorun yaşarken
  • Son gebeliklerinde yaşadıkları sorun sonrası
  • Genç yaşta (< 30 yaş) almışlarsa görülür.

Bu nedenlerden dolayı doktorunuz tüplerin bağlanması talebinizi geri çevirebilir. Kesin kararınızı alırken sıkıntılı bir süreç yaşıyorsanız sağlıklı düşünemeyebilirsiniz. Bu dönem geçene kadar, geri dönüşümlü, ama uzun dönem koruyucu başka doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.

Sunum için lütfen tıklayın.