Yazıyı okumak için lütfen tıklayın.
Tanım
Kronik pelvik ağrı, kadın yaşantısını olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini bozar. Sıklıkla üreme organlarını ilgilendiren bir ağrı söz konusudur.
Ağrı süresi ve karekteri etkene bağlıdır. Bazen, adet kanaması sırasında siklik, bazen de yemek öncesi/sonrası, idrar yaparken, ilişki sırasında gibi belli aktivitelerle görülür.
Etkenler
Birçok durum kronik pelvik ağrı nedeni olabilir. Sıklıkla tek bir neden yerine fiziksel, psikolojik ve/veya sosyal faktörler birarada bulunur. Kimi kadında ise açıklayıcı bir neden bulunamayabilir.
Nedenler
Üreme organları, mesane, barsak, bağ dokusu ve sinirleri ilgilendiren rahatsızlıklar ve psikolojik durumlar saptanabilen nedenlerdir.
Tanı: Öykü
Tanı detaylı öykü, jinekolojik muayene ve doktorunuzun uygun gördüğü tetkikler sonrasında konur.
Özgeçmiş ve soygeçmişde sağlık sorunları sorgulanır. Ağrının yeri, süresi, şiddeti, ağrıyı azaltan veya arttıran durumların olup olmadığı, varsa bunların ne olduğunu anlatmanızı ister. Bir ağrı günlüğü tutmanızı isteyebilir.
Ruh hali, kronik pelvik ağrıda önemlidir. Fiziksel veya cinsel istismar öyküsü sorgulanır. Uzun süren ağrı depresyon nedenidir. Depresyon da ağrıyı şiddetlendirir.
Tanı: Tetkikler
Bazen tetkik ve görüntüleme yöntemleri yanında mesane, barsak veya psikolojik şikayetlerin varlığına göre başka bir uzmanlık dalına yönlendirilirsiniz.
Tedavi
Kronik pelvik ağrı tedavisi etkene yöneliktir.
Yaşam tarzı değişikliklerinde, düzenli egzersiz ve düzgün postür sağlanması, beslenme alışkanlığında değişiklikler ve takviyeler (B1 vitamini, magnezyum gibi) söz konusudur.
Fizik tedavide pelvik döşemeyi oluşturan kaslarda gevşeme amaçlanır.
Psikolojik tedavi ve rehberlik ile ağrı ile başetme ve ağrıyı yönetme becerileri kazandırılır.
Cerrahi: Ağrı nedenini ortadan kaldıran cerrahi uygulamalar mümkünse yapılır. Diğer tedavilere yanıt vermeyen pelvik ağrı da son seçenektir.
Tedavi: Ağrı klinikleri
Bazı kadınlar özel ağrı kliniklerindeki uygulamalardan fayda görür. Bu kliniklerde özel tedaviler uygulanır:
- Tetikleyici nokta enjeksiyonu: Kaslardaki belli bölgelere uygulanan enjeksiyonlardır.
- Sinir bloğu: Ağrıyı oluşturan belirli sinirlere yapılan enjeksiyonlarla ağrı baskılanır.
- Elektrik akımı ile ağrı blokajı: Hafif derece elektrik akımı veren bir aletle ağrı bloke edilir. Çoğunlukla cilde uygulanan aletler yanında bazen cerrahi olarak vücuda yerleştirilenler de vardır.
- ‘Biyofeedback’: belli kasları nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğreten bir tekniktir.