Yazıyı okumak için lütfen tıklayın.
Tüp Bebek Tedavisi (IVF) nedir?
Tüp bebek tedavisi (IVF) sıklıkla diğer kısırlık (infertilite) tedavi seçenekleri işe yaramadığında tercih edilen bir uygulamadır. Tüplerin tam kapalı olması durumu dışında, asla kısırlık tedavisinde ilk seçenek değildir.
Tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir?
Yumurtlama tedavisi iğne şeklinde hormonlarla yapılır.
Tam yumurtlama öncesi vajinal yoldan özel bir iğne ile ultrason eşliğinde girilerek yumurtalıklardan yumurta toplanır.
Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında özel kaplarda spermler ile aynı ortama konur. Böylece spermlerin birçok yumurtayı döllemesi sağlanır.
Bu işlemden 2-5 gün sonra döllenmiş yumurta/yumurtalar rahim içine verilir (embriyo transferi). Tutunup tutunmadıkları umutla beklenir.
Tüp bebek tedavisi (IVF) kimlere uygulanır?
Yumurtlama tedavisi, cerrahi ve aşılama seçenekleri ile gebelik elde edilemeyen durumlarda sıra tüp bebek tedavisine gelir.
Erkek faktörü için özellikli tüp bebek uygulamaları nedir?
Tüp bebek uygulamasında sıklıkla spermler yumurta hücresi içine enjekte edilir (intracytoplasmic sperm injection = ICSI). Bu işlem için sadece 1 sperm hücresi kullanılır. Tüp bebek tedavisi ile beraber uygulanan ICSI, düşük sperm sayısı veya anormal spermleri olan erkeklerde tercih edilir. Semende hiç spermi olmayan erkeklerde testis biyopsisi ile elde edilen spermler de ICSI uygulamasında kullanılabilir.