Yazıyı okumak için lütfen tıklayın.
Leğen boşluğu tabanı (pelvik taban) (pelvik döşeme) neresidir?
Leğen boşluğunun alt kısmını oluşturan bağ dokusuna ‘pelvik taban’ veya ‘pelvik döşeme’ denir.
Pelvik taban (pelvik döşeme) nasıl bir yapıdır?
Pelvik tabanı oluşturan kaslar ve ilgili bağ dokuları, üzerlerindeki tüm organlara destek sağlayan bir hamağa benzetilir.
. Pelvik taban (pelvik döşeme) hangi organlara destek sağlar?
Leğen boşluğu organlarını (pelvik organlar) olan mesane, kadında rahim ve kalın barsakların son kısmı olan rektuma destek sağlar.
Pelvik taban (pelvik döşeme) kasları nereye tutunur?
Pelvik taban (döşeme) kasları, arkada kuyruk sokumundan, yanlarda üstüne oturduğumuz leğen kemiklerinden, önde mesane üstündeki kemiğe (simfiz pubis) kadar uzanır.
Pelvik taban (pelvik döşeme) kasları kaç kattır?
Pelvik taban (döşeme) kasları adeta gizlenmiş bir şekilde pelvik boşluğun (leğen boşluğunun) altını örter, döşer. Pelvik taban, kaslar, kas kılıfları, bağları ve etrafındaki bağ dokusuyla aslında 3 katmandan oluşur. İki tabakası içte yer alır ve sadece vajinal muayene sırasında parmakla yapılan incelemede hissedilirler
Pelvik taban (pelvik döşeme) kasları nasıl çalışır?
Karın içi basınç artışına neden olan aktiviteler (yük kaldırma, hapşırma, öksürme gib) sırasında tüm vücud boşlukları beraber uyum içinde çalışır: pelvik taban (pelvik döşeme) kasları yukarı doğru hareket eder, karın ve sırt kasları omurgaya destek sağlamak için içeri doğru çekilir ve solunum zorluğu yaşanmaz. Bu durumda, pelvik taban (pelvik döşeme) kasları, karın içi basıncını arttıracak şekilde kasılır.
Pelvik taban ne işe yarar?
Pelvik tabanı (pelvik döşemeyi) oluşturan bağ dokusunun beş önemli görevi vardır: 1. Organ desteği: Pelviste yer alan organları yerçekimine ve onları aşağıya doğru zorlayan tüm ek basınçlara karşı aşağıdan destek sağlar. 2. Denge, Stabilite: Pelvik taban vücud boşluklarını döşeyen 4 ana kastan biri olup leğen kemiği ve bel omurgamızı destekleyerek dengede tutar. 3. Boşaltım kontrolü: Mesane ve anüsün kontrolünü sağlar. İstemsiz idrar, gaita ve gaz kaçışını önler. 4. Cinsel fonksiyon: Orgazmda rol oynar. 5. Dolaşım: Vücudun alt kısmındaki kanın kalbe pompalanmasında görev alır.
Pelvik taban (pelvik döşeme) zayıflarsa ne olur?
Pelvik taban fonksiyon bozukluğu varsa karın içi basıncı artınca pelvik taban (pelvik döşeme) kaslarına fazla yük biner ve pelvik tabanın aşağıya doğru basınca maruz kalmasına neden olur. Karın içi basıncı artışı tekrarlayıcı bir şekilde olursa, zamanla pelvik organları sürekli aşağıya doğru iten bu strese bağlı organ sarkmaları söz konusu olacaktır.
Pelvik taban (pelvik döşeme) sorunları ne şikayete neden olur?
Pelvik taban (döşeme) fonsiyon bozukluğu şikayetleri: Karın içi basınç artışı ile istemsiz idrar ve gaita kaçırma, acil tuvalete koşarak yetişme hissi, sık tuvalete gitme ihtiyacı, idrar yaparken zorlanma, kabızlık veya kuvvetli ıkınma gereği, rahim sarkması şikayetleri, makat fıtıklaşması şikayetler, kasık ağrısı, ilişki sırasında ağrı veya idrar kaçırma
Pelvik taban (pelvik döşeme) fonksiyon bozukluğu riskim var mı?
Pelvik tabanda (pelvik döşemede) sorun olma riskini arttıran durumlar şunlardır: Gebelik ve lohusalık, vajinal doğum yapmış olmak, menapoz ve sonrası dönem, geçirilmiş jinekolojij ameliyat öyküsü, profesyonel sporcular, düzenli olarak yük kaldırmak, kabızlık, kronik öksürük veya hapşırma, kilolu veya obez olmak, pelvise travma veya radyoterapi, bel ağrısı
Kegel egzersiz tekniği
Öncelikle çalıştırmanız gereken doğru kas gruplarını öğrenmeniz gerekmektedir. Doğru kasları öğrenmek için şu egzersizleri deneyebilirsiniz: 1. Vajen içine parmağınızı yerleştirerek parmağınızın etrafındaki kasları kasmaya çalışmak, 2. İdrar yaparken idrarı tutmaya çalışın. Egzersizler sırasında odaklanmalısınız. Karın, kasık veya uyluk kasları kullanılmamalıdır. Nefesinizi tutmayın, serbestçe nefes alıp vermelisiniz.
Kegel egzersiz sıklığı
Kegel egzersizlerini bir rutin haline getirilmeli. Doğru teknik kazanılınca her pozisyonda yapabilir. Önerilen Kegel egzersizlerinin günde 10 tekrardan oluşan bir setin üç defa tekrarlanmasıdır.
Kegel egzersizleri ne işe yarar?
Kegel egzersizleri ile sıkılaşan ve güçlenen pelvik taban bağ dokusu sonucu şu şikayetlerde iyileşme gözlenebilir: Karın içi basınc artışıyla olan idrar kaçırma, ani idrara çıkma hissi, tuvalete zor yetişme durumu, gaita kaçırma, pelvik organ sarkmasına bağlı şikayetler.